Łagodzi stres i pobudza wytwarzanie hormonów. Maca zwiększa popyt seksualny u mężczyzn i a u kobiet powstrzymuje uderzenia gorąca. W Peru korzenie macy od stuleci spożywa się w celu zwiększenia płodności, jest to dobrze tam znany środek zwiększający libido u obu płci. Maca zwiększa wytrzymałość mężczyzn i zainteresowanie seksualne oraz pobudzenie kobiet.
Jagody goji (owoce kolcowoju pospolitego) pochodzą z obszarów Azji Środkowej i Wschodniej. Najpowszechniej uprawiane są w Tybecie, Chinach i Mongolii. W Tybecie, aby mieć dużo siły i witalności oraz być szczęśliwym ludzie piją kilka razy dziennie napar z jagód goji.
Badania w Chinach wykazały, że jagody goji stabilizują glikemię i poprawiają wzrok. Pomagają regenerować nadnercza i zapobiegają zanikom kory mózgowej związanym z wiekiem. Jest silny antyutleniacz, ale warto pamiętać, że jagód goji nie je się dużo, wystarczy bardzo mała garść. Owoce te są też naturalnym źródłem witaminy C i B oraz składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, cynk, selen. Możemy znaleźć w nich również nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych wartościowych składników odżywczych.
Jagody acai (owoce palmy euterpa warzywna) są pochodzenia brazylijskiego.
Owoce te poprawiają metabolizm i zwiększają poziom energii, jednocześnie łagodząc stres. Mają działanie podobne do kofeiny tyle, że bez skutków ubocznych. Jagody acai mają też właściwości moczopędne. Tu również, jak w przypadku jagód goji, wystarczy mała garść.
Olej kokosowy poprawia metabolizm, pobudza organizm do spalania większej ilości tłuszczu. Jest to naturalne źródło trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT), które zwiększają poziom energii. Dzięki swojej łatwej przyswajalności trójgliceydów dosyć szybko odzyskujemy energię. Pomagają organizmowi przestawić się ze stanu alarmowego, podczas którego spalany jest cukier, na spalanie tłuszczu, długotrwale zapewniając energię.
Ziarno kakaowe jest bogatym źródłem magnezu i żelaza. Zawiera fenyloetyloaminę (PEA), która jest odpowiedzialna za uczucia takie jak miłość czy szczęście. Zawiera również inne związki, które korzystnie wpływają na nasz nastrój, pomagają się nam odprężyć i lepiej radzić ze stresem. Ziarno kakaowe jest świetnym źródłem antyutleniaczy, pod tym względem równać się mogą z nim tylko tylko jagody goji.