Naturomania

 

 

 

 

FOSFOR (P)

 

Fosfor (P) jest to składnik budulcowy. Jest bardzo ważny do utrzymania prawidłowego stanu kości i zębów. Bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych organizmu jako składnik DNA i RNA, spala cukier w celu uzyskania energii, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie serca oraz mózgu, wspomaga również utrzymanie prawidłowego pH.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- ser żółty

- mleko

- żółtko

- mięso

- wątroba

- orzechy

- warzywa strączkowe

 

 

 

 

 

MAGNEZ

 

Niedobór magnezu w dzisiejszych czasach jest dosyć powszechny. Stres, wiele leków, antybiotyków, alkohol, węglowodany rafinowane, diety niskokaloryczne, ciąża, laktacja to powody deficytu magnezu w naszym organizmie. Magnez ma korzystny wpływ  na układ nerwowy, pomaga zachować równowagę psychiczną i fizyczną, wspomaga koncentrację, zapobiega skurczom mięśni, nadciśnieniu i odkładaniu się cholesterolu w organizmie. Wspomaga również metabolizm, krzepnięcie krwi oraz odporność.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- pełnoziarniste zboża

- płatki owsiane

- makrela, dorsz

- orzechy, migdały, pestki dyni, pistacje, sezam, słonecznik

- czekolada

- warzywa strączkowe

- szpinak, brokuły

- cytrusy

- awokado, jabłka, banany

- kasza gryczana

- soczewica, groch

- pietruszka

- ser chudy, żółty

 

 

 

 

 

POTAS

 

Potas reguluje napięcie mięśniowe, ciśnienie krwi, pracę nerek oraz rytm serca. Poprawia również koncentrację poprzez dotlenienie mózgu. Pobudza wydzielanie insuliny oraz uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Niedobór potasu to tzw. hipokaliemia. Objawia się najczęściej nieregularnym biciem serca, puchnięciem nóg, skurczami mięśni nóg, bólem głowy, ogólnym zmęczeniem, zdenerwowaniem i osłabieniem organizmu.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- drób

- ryby

- banany, melony, kiwi, grejpfruty, awokado, morele

(zwłaszcza suszone), suszone śliwki, figi suszone

- pomidory, szpinak, ziemniaki, seler, brokuły, ogórek

- migdały, orzechy włoskie

- chleb

- mleko

- jajka

 

 

 

 

 

SÓD

 

Sód reguluje gospodarkę wodną ciała. Odpowiednia ilość sodu w organizmie utrzymuje odpowiednie ciśnienie w naczyniach (1,5 g; po 50 roku życia dawka się obniża). Sód zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek oraz w procesie przewodzenia impulsów nerwowych i kurczenia mięśni.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- sól stołowa

- wędliny

- sery

 

 

 

 

 

WAPŃ

 

Wapń jest niezbędny do do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu, do zachowania zdrowych mocnych zębów oraz kości. Wapń odpowiada również za przewodnictwo nerwowe, kurczliwość mięśni oraz prawidłową krzepliwość krwi.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- mleko i jego przetwory

- szpinak, brokuły, brukselka, kapusta włoska

- pietruszka

- łosoś, szproty i sardynki (z ościami)

- suszone figi, migdały

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl