Fosfor (P) jest to składnik budulcowy. Jest bardzo ważny do utrzymania prawidłowego stanu kości i zębów. Bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych organizmu jako składnik DNA i RNA, spala cukier w celu uzyskania energii, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie serca oraz mózgu, wspomaga również utrzymanie prawidłowego pH.
Produkty bogate w minerał:
- ser żółty
- mleko
- żółtko
- mięso
- wątroba
- orzechy
- warzywa strączkowe
Niedobór magnezu w dzisiejszych czasach jest dosyć powszechny. Stres, wiele leków, antybiotyków, alkohol, węglowodany rafinowane, diety niskokaloryczne, ciąża, laktacja to powody deficytu magnezu w naszym organizmie. Magnez ma korzystny wpływ na układ nerwowy, pomaga zachować równowagę psychiczną i fizyczną, wspomaga koncentrację, zapobiega skurczom mięśni, nadciśnieniu i odkładaniu się cholesterolu w organizmie. Wspomaga również metabolizm, krzepnięcie krwi oraz odporność.
Produkty bogate w minerał:
- pełnoziarniste zboża
- płatki owsiane
- makrela, dorsz
- orzechy, migdały, pestki dyni, pistacje, sezam, słonecznik
- czekolada
- warzywa strączkowe
- szpinak, brokuły
- cytrusy
- awokado, jabłka, banany
- kasza gryczana
- soczewica, groch
- pietruszka
- ser chudy, żółty
Potas reguluje napięcie mięśniowe, ciśnienie krwi, pracę nerek oraz rytm serca. Poprawia również koncentrację poprzez dotlenienie mózgu. Pobudza wydzielanie insuliny oraz uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Niedobór potasu to tzw. hipokaliemia. Objawia się najczęściej nieregularnym biciem serca, puchnięciem nóg, skurczami mięśni nóg, bólem głowy, ogólnym zmęczeniem, zdenerwowaniem i osłabieniem organizmu.
Produkty bogate w minerał:
- drób
- ryby
- banany, melony, kiwi, grejpfruty, awokado, morele
(zwłaszcza suszone), suszone śliwki, figi suszone
- pomidory, szpinak, ziemniaki, seler, brokuły, ogórek
- migdały, orzechy włoskie
- chleb
- mleko
- jajka
Sód reguluje gospodarkę wodną ciała. Odpowiednia ilość sodu w organizmie utrzymuje odpowiednie ciśnienie w naczyniach (1,5 g; po 50 roku życia dawka się obniża). Sód zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek oraz w procesie przewodzenia impulsów nerwowych i kurczenia mięśni.