Naturomania



Witamina A (retinol)

Witamina C (kwas askorbinowy)

Witamina D

Witamina E

Witamina F (NNKT)

Witamina K

 

 

 

WITAMINA A (retinol)


Witamina A jest bardzo ważna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Jej niedobór może powodować kurzą ślepotę, podrażnienie spojówek, nadwrażliwość na światło, przekrwienia gałki ocznej, zapalenia rogówki. Witamina niezbędna jest też dla naszej skóry, paznokci, włosów i kości. Ważne aby spożywać witaminę w naturalnych produktach, gdyż można ją przedawkować.

Produkty bogate w witaminę:

- tran

- wątroba

- marchew, szpinak, sałata, pomidor, szparagi, kukurydza,

botwinka

- dynia, mango, morele, owoce cytrusowe

- liście mniszka lekarskiego

- natka pietruszki

- masło

- jajka


Pamiętajmy, że beta-karoten przekształca się w organizmie

w witaminę A.


Produkty bogate w prowitaminę A czyli beta-karoten:

- pomidory, marchew, kukurydza

- brokuły, szpinak, szparagi, szparagi, botwinka

- liście mniszka lekarskiego

- mango, morele, dynia

- owoce cytrusowe

 

 

 

 

WITAMINA C (kwas askorbinowy)

 


Witamina C odgrywa zasadnicza rolę w zachowaniu integralności naczyń krwionośnych, oraz sprawnego funkcjonowania układu krwionośnego i serca. Pełni także istotną rolę w procesach odpornościowych, do czego dodatkowo przyczyniają się jej silne właściwości utleniające. Witamina wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu, co przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Witamina hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł, obniża ciśnienie krwi oraz chroni przed odkładaniem cholesterolu. Witamina działa również jako przeciwutlelniacz, co w rezultacie opóźnia procesy starzenia.

Produkty bogate w witaminę powinno się spożywać w miarę możliwości na surowo, gdyż kwas askorbinowy jest bardzo wrażliwy na temperaturę, tlen i światło.

 

 

Produkty bogate w witaminę:

- acerola i dzika róża (soki i dżemy)

- czarne i czerwone porzeczki, truskawki, maliny,

poziomki, borówki, kiwi, ananasy, melony

- owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny, grejpfruty)

- natka pietruszki

- cebula, czosnek,

- kiszona kapusta,

- papryka, pomidory, brokuły, szpinak, brukselka, kalafior,

kapusta czerwona, ziemniaki

 

 

 

 

 

WITAMINA D

 


Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia i fosforanów, co wpływa na rozwój i mineralizację kości. Jest potrzebna do prawidłowego rozwoju kości i zębów. Także witamina D zapobiega osteoporozie poprzez wzmacnianie kości jak i mięśni, gdyż zwiększa liczbę i siłę komórek mięśniowych. Wspomaga również metabolizm oraz układ ośrodkowo nerwowy. Ma działanie chroniące przed infekcjami i nowotworami. Brak prowadzi również do krzywicy u dzieci i osteomalacji (rozmiękczenie kości) u dorosłych.

 Większość witaminy D jest syntezowana przez ludzki organizm pod wpływem promieniowania UVB. Dlatego ważne jest aby dostarczać organizmowi światła dziennego, sama dieta nie wystarczy, gdyż w pożywieniu jest jej mało.

 

Produkty zawierające witaminę:

- ryby (śledź, makrela, łosoś, tuńczyk)

- tran

- żółtka jaja

- ser żółty

 

 

 

 

 

WITAMINA E

 


Witamina E opóźnia procesy starzenia, gdyż jest bardzo silnym utleniaczem. Pomaga w leczeniu trądziku, blizn i grzybic. Witamina ma działanie anty zakrzepowe, zapobiega żylakom, zawałom serca i zatorom. Obniża również cholesterol, jest stosowana przy leczeniu choroby Parkinsona i Alzheimera oraz stwardnienia rozsianego. Zwiększa potencję i wpływa na żywotność plemników. Stosowana jest często przy leczeniu męskiej bezpłodności. Zapobiega też przedwczesnym poronieniom.

 

 

Produkty bogate w witaminę:

- oleje (słonecznikowy, kukurydziany, kokosowy, sojowy),

oliwa z oliwek

- margaryna na bazie oleju

- migdały, orzechy

- nasiona słonecznika, dyni, ziarna sezamu

- kiełki pszenicy

- masło

- jajka

- mleko

- ryby

- pomidory, brokuły, brukselka, kapusta, szpinak, papryka,

szczypior

- porzeczki, morele, awokado, brzoskwinie

- pieczywo pełnoziarniste

 

 

 

 

 

WITAMINA F (NNKT)

 


Witamina F (czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) jest bardzo ważna dla dobrej kondycji naszej skóry, włosów i paznokci. Jej niedobór powoduje nadmierny łojotok, pękanie warg i kącików ust oraz stany zapalne dziąseł i spojówek. Witamina chroni wątrobę i nerki, a także przyczynia się do spalania tłuszczów i obniża masę ciała.

 

 

Produkty bogate w witaminę:

- oleje (z pestek dyni, arachidowy, migdałowy, lniany,

słonecznikowy,

z ogórecznika, z wiesiołka lekarskiego, z pestek czarnej

porzeczki, makowy, krokoszowy)

- oliwa z oliwek

- tran

- orzechy

- kiełki pszenicy, nasiona dyni, pestki słonecznika, migdały

- ryby morskie

- owoce awokado

 

 

 

 

 

WITAMINA K

 


Skutecznie zmniejsza sińce pod oczami i różnego rodzaju krwiaki. Reguluje wytwarzanie protrombiny ( jednego z białek, od których zależy krzepnięcie krwi ). Zapobiega też krwotokom oraz powoduje szybkie ich zatrzymanie. Po mimo iż organizm w większości produkuje ją samodzielnie, warto wzbogacić dietę w produkty bogate w witamin K.

 

 

Produkty bogate w witaminę:

- ciemnozielone warzyw (brokuły, szpinak, kapusta, sałata)

- awokado

- brzoskwinia

- wątróbka

- olej sojowy

- tran

 



Dodaj komentarz






Dodaj

Komentarze

Milosz, Dodany: 22.07.2015, 22:57
Spoko strona!

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl