Brom jest bezpośrednio związany ze zmniejszeniem utraty wapnia przez kobiety w okresie pomenopauzalnym. Brom chroni również przed osteoporozą. Trzeba uważać z jego aplikacją ponieważ, nadmierne spożycie BVO może skutkować wzrostem poziomu bromu w organizmie, co z kolei zwiększa ryzyko zaburzeń układu nerwowego, kłopotów z tarczycą oraz innych problemów zdrowotnych (np. utraty pamięci). Najlepiej stosować go pod postacią kąpieli w solach mineralnych bogatych w ten pierwiastek. Dzięki temu wzmocnimy organizm, poprawimy przemianę materii i wyregulujemy pracę układu nerwowego.
Produkty bogate w minerał:
- orzeszki ziemne
- miód
- wino
- krewetki
- rodzynki
Chrom reguluje poziom cholesterolu poprzez nasilenie efektu działania insuliny, wpływa również na metabolizm węglowodanów, białka i tłuszczów. Warto zaopatrzyć organizm w produkty bogate w chrom gdyż zmniejsza on ryzyko miażdżycy i zawału serca, zapobiega zapaleniu naczyń oraz opóźnia procesy starzenia.
Produkty bogate w minerał:
- małże, ostrygi, krewetki
- orzechy brazylijskie, laskowe, daktyle
- gruszki
- pomidory, brokuły, kukurydza, grzyby
- mąka razowa, jęczmień
- wołowina
- żółtko jaj
- śledzie
Cynk jest niezbędny do wzrostu, rozwoju i regeneracji tkanek jak i do zachowania odporności organizmu. Wpływa na prawidłowy rozwój płodu oraz na zwiększenie produkcji plemników. Cynk działa też leczniczo na żylaki, owrzodzenie, trądzik, reumatyzm.
Produkty bogate w minerał:
- białko zwierzęce (mięso, ryby, owoce morza, jajka,
przetwory mleczne)
- warzywa strączkowe
- marchew
- brukselka
- szpinak
- drożdże piwne
Fluor bierze udział w prawidłowej mineralizacji kości i zębów. Jest bardzo ważny w budowie kości i zębów, zwiększa odporność szkliwa i masę kości. Niedobór fluoru jest tak samo szkodliwy jak jego nadmiar. Dlatego nie należy stosować suplementacji, gdyż jest obarczona wysokim ryzykiem działań niepożądanych. Najlepiej spożywać go w postaci naturalnej w pokarmach.
Produkty bogate w minerał:
- woda pitna
- herbata
- ryby morskie (spożywane wraz z ośćmi np.: sardynki)
Jod ma zastosowanie w leczeniu tarczycy, wspomaga wytwarzanie hormonów tarczycy. Chroni przed skutkami działania materiałów radioaktywnych. Utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu. Co ciekawe jod wpływa na zadowolenie z życia i witalność. Jest potrzeby dla zachowania zdrowych włosów, paznokci i skóry.
Nad morzem powietrze jest bardzo bogate w jod. Jeśli mieszkamy daleko od morza warto odwiedzać tężnie, np. w Inowrocławiu, Ciechocinku, Rabce-Zdrój, Grudziądzu czy Gołdapi. Niektóre groty solne też posiadają tężnie.
Produkty bogate w minerał:
- czosnek
- żeń-szeń
- aloes
- żywokost
- glony
Jod ma zastosowanie w leczeniu tarczycy, wspomaga wytwarzanie hormonów tarczycy. Chroni przed skutkami działania materiałów radioaktywnych. Utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu. Co ciekawe jod wpływa na zadowolenie z życia i witalność. Jest potrzeby dla zachowania zdrowych włosów, paznokci i skóry.
Nad morzem powietrze jest bardzo bogate w jod. Jeśli mieszkamy daleko od morza warto odwiedzać tężnie, np. w Inowrocławiu, Ciechocinku, Rabce-Zdrój, Grudziądzu czy Gołdapi. Niektóre groty solne też posiadają tężnie.
Produkty bogate w minerał:
- ryby morskie, owoce morza
- wodorosty, krasnorosty
- wino białe i czerwone
- sól jodowana
Kobalt jest to składnik witaminy B12. Wspomaga produkcję czerwonych ciałek krwi oraz prawidłowe tworzenie się innych komórek. Dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Kobalt zapobiega anemii złośliwej. Przy stosowaniu naturalnych źródeł pierwiastka bardzo ciężko jest go przedawkować.
Produkty bogate w minerał:
- mleko
- wątroba, nerki
- mięso
- warzywa zielone (szpinak, sałata, kapusta)
- ziarna zbóż
- nasiona rośliln strączkowych
- buraki
- ostrygi i mieczaki
Wzmacnia paznokcie i włosy. Ponad to ułatwia tworzenie białek kolagenu i elastyny, dzięki którym tkanka łączna jest kurczliwa i elastyczna, ma to bardzo duży wpływ na nasze kości (tworzenie struktur kostnych) i więzadła. Niedobór krzemu prowadzi między innymi do osteomalacji (rozmiękania kości), osteoporozy, paradontozy, artrozy. Niedobór krzemu wiąże się też z dysbakteriozą, problemami naczyniowymi i rozwojem miażdżycy.
Produkty bogate w minerał:
- warzywa (sałaty, pasternak, seler, ogórek, marchew)
- wody mineralne (woda krzemowa)
- skrzyp polny
- lucerna
- gryka, proso (kasza jaglana, gryczana)
- owies, brązowy ryż
- zielone części mniszka
- truskawki, morele, pektyny z jabłka
Lit jest pierwiastekiem stabilizującym nastrój. Stosuje sie go przede wszystkim w zapobieganiu chorobie afektywnej dwubiegunowej. Ponad to Lit zapobiega sklerozie i chorobom serca. Minerał działa również pobudzająco na szpik kostny.
Produkty bogate w minerał:
- przede wszystkim wody lecznicze (Zuber, Franciszek,
Piwniczanka)
- rośliny różowate, goździkowate, jaskrowate, psiankowate
- ryby
- ziemniaki
- pomidory
- maliny, gruszki
Mangan jest ważnym minerałem dla naszych kości, jest jednym z ich składników. Zapobiega osteoporozie i chroni przed zapaleniem stawów. Mangan chroni organizm przed wolnymi rodnikami, dobrze wpływa na skórę oraz na funkcjonowanie naszego mózgu. Jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Skuteczny w leczeniu schizofrenii. Warto wspomnieć, że mangan odgrywa też ważną rolę w procesach rozrodczych. Bierze udział w procesie rozwoju słuchu (I trymestr ciąży) i rozwoju organów wewnętrznych.
Produkty bogate w minerał:
- pełnoziarniste produkty zbożowe (z pełnego przemiału)
- zielone warzywa (np. groszek, szpinak)
- fasola
- buraki
- orzechy
- herbata
- czekolada
Miedź zwiększa odporność organizmu i chroni przed wolnymi rodnikami. Hamuje wzrost bakterii i niszczy je. Miedź niezbędna jest do tworzenia melaniny. Melanina to pigment, który decyduje o kolorze skóry i włosów. Uczestniczy w syntezie ponad 15 białek, w tym kolagenu i elastyny, które opóźniają procesy starzenia. Miedź jest niezbędna do wykorzystania rezerw żelaza w syntezie hemoglobiny. Razem z żelazem uczestniczy w transportowaniu tlenu do każdej komórki. Od ilości miedzi zależy praca naszego mózgu. Miedź zapobiega chorobom serca i układu krążenia.
Produkty bogate w minerał:
- zarodki i otręby pszenne
- płatki owsiane
- nasiona słonecznika, nasiona roślin strączkowych
- orzechy
- kakao
- warzywa liściaste
-wątroba
Molibden jest konieczny do właściwego wzrostu i rozwoju. Pierwiastek ten pozwala na lepsze przyswajanie takich substancji jak cukry, tłuszcze oraz żelazo. Molibden jest bardzo ważny dla naszych zębów, gdyż zapobiega ich próchnicy.
Zawartość molibdenu w produktach jest bardzo zróżnicowana w różnych regionach. To, jak bardzo produkty są bogate w minerał, zależy od zawartości molibdenu w danej glebie.
Produkty bogate w minerał:
- gryka, jęczmień, owies, produkty z pełnoziarnistej mąki
- wątroba, podroby
- chude mięso
- rośliny i nasiona roślin strączkowych
- zielonolistne warzywa
- orzechy
- twarda woda w wodociągach publicznych
Selen wzmacnia układ odpornościowy. Jest również niezbędnym składnikiem do prawidłowej syntezy, aktywacji i metabolizmu hormonów tarczycowych. Odgrywa pozytywną rolę w zapobieganiu chorobom zapalnym, sercowo-naczyniowym i neurologicznym. Przyspiesza pozbywanie się z organizmu pierwiastków toksycznych.
Produkty bogate w minerał:
- produkty zbożowe
- warzywa strączkowe
- jajka
- ryby morskie (łosoś świeży i wędzony)
- nieoczyszczona sól morska i kopalnia
- czekolada
Żelaz pomaga utrzymać prawidłowy stan krwi i zapobiega niedokrwistości. Wspomaga również wątrobę i odporność organizmu.
Pamiętajmy, że nadmiar żelaza jest szkodliwy, więc jeśli przyjmujemy suplementy to tylko pod kontrolą lekarza.
Produkty bogate w minerał:
ŻELAZO HEMOWE
-czerwone mięso
- wątroba
- ryby
-owoce morza (ostrygi, mięczaki, przegrzebki)
- drób (czerwone mięso indycze)
- żółtka jajek
ŻELAZO NIEHEMOWE (trudniej przyswajalne dla
człowieka)
- warzywa o ciemnozielonych liściach (szpinak, natka
pietruszki, por, kapusta, botwinka)
- warzywa strączkowe (soczewica, groch)
- suszone owoce (rodzynki, morele)
- pełnoziarniste zboża
- orzechy