Witaminy z grupy B pomagają organizmowi w przemianie węglowodanów na glukozę, która wykorzystywana jest do produkcji energii. Witamina B działa również na stres, potocznie nazywana jest "antystresową" witaminą :)
Witamina B1 (tiamina)
Witamina B2 (ryboflawina)
Witamina B3 (witamina PP, niacyna)
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Witamina B6
Witamina B7 (witamina H, biotyna)
Witamina B8
Witamina B9 ( kwas foliowy, folacyna)
Witamina B12
Znacznie poprawia koncentrację i zmniejsza zaburzenia układu nerwowego. Wzmacnia serce i stawy oraz mięśnie. Poprawia apetyt.
Produkty bogate w witaminę:
- ziemniaki,
- wątroba,
- nerki,
- drożdże piwne,
- orzechy brazylijskie,
- nasiona dyni, słonecznika i sezamu,
- kiełki pszenicy,
- fasola (suche nasiona),
- groch (suche nasiona),
- brunatny ryż
Jeśli masz zajady, łojotok skóry, pękające wargi, albo stany zapalne języka, sprawdź czy brakuje ci witaminy B2. Niedostateczna ilość tej witaminy w organizmie oddziałuje również na wzrok. Przy niedoborze pojawia się uczucie "piasku" pod powiekami, pieczenie oraz łzawienie.
Produkty bogate w witaminę:
- podroby
- jaja (zwłaszcza żółtko)
- chude mięso
- sery
- mleko
- orzechy i nasiona
- kasza jaglana
- suszone owoce
Niedobór witaminy skutkuje spowolnieniem metabolizmu co skutkuje, między innymi, obniżeniem tolerancji na zimno. Duże braki niacyny w organizmie powodują pelagrę, aczkolwiek w obecnych czasach jest to rzadka choroba. Ryzyko jej rozwoju dotyczy przede wszystkim alkoholików i ludzi z ciężki mi zaburzeniami trawienia i wchłaniania. Do pierwszych niedoborów witaminy PP należy zmęczenie, drażliwość, niestrawność i nieprzyjemny zapach z ust.
Produkty bogate w witaminę:
- mięso (wołowina, wątróbka, mięso z kurczaka)
- ryby (tuńczyk, łosoś)
- pełnoziarniste zboża
- pieczywo z pełnoziarnistej (razowej) mąki
- daktyle, figi
- brzoskwinie, awokado
- pomidory
- świeże grzyby
- migdały, orzechy arachidowe
- kasza gryczana, otręby
Jest to mniej znana witamina, ale jakże ważna dla systemu immunologicznego. Przy niedoborze witaminy nasz organizm jest bardziej podatny na zakażenia, infekcje górnych dróg oddechowych, a nasze rany źle się goją. Ponad to, o zbyt małej ilości witaminy w organizmie może świadczyć siwienie włosów oraz ich wypadanie, zmęczenie, osłabienie, bóle głowy i brzucha, omdlenia, nudności oraz wymioty, osłabienie łaknienia, zaburzenia trawienia, skurcze ramion oraz nóg, osłabiona koncentracja, nadmierna drażliwość, depresja, problemy z koordynacją ruchów. Jeśli chcemy wspomóc nasze stawy i układ sercowo-naczyniowy wzbogacamy dietę o produkty bogate w witaminę.
Produkty bogate w witaminę:
- suszone owoce
- drożdże
- chleb pełnoziarnisty
- otręby, płatki owsiane
- wątróbka
- jaja (żółtko)
- mleko
- ziemniaki
- kapusta, marchew, szpinak
Witamina B6 pomaga na niedokrwistość i choroby skórne. Osoby cierpiące na zaburzenia przedmenstrualne, ze zmianami nastroju oraz wzdęciami brzusznymi również powinny wzbogacić dietę o witaminę. Ponad to, objawy takie jak bezsenność, apatia, depresja, nadwrażliwość, napady drgawek, zmęczenie, nudności, odruchy wymiotne, wzrost podatności na infekcje, mogą świadczyć o niedoborze witaminy B6. Witamina wspomaga również działanie naszego serca oraz zmniejsza ryzyko pojawienia zmian nowotworowych.
Produkty bogate w witaminę:
- drożdże
- zboża (kiełki pszenicy)
- otręby, płatki kukurydziane i owsiane, pieczywo
pełnoziarniste
- soczewica, ciecierzyca, kasza gryczana
- warzywa strączkowe
- wątróbka
- drób
- ryby (śledź, sardynka, tuńczyk,flądra)
- jajka
- mleko
- szpinak, pomidory
- banany, awokado
- orzechy laskowe i włoskie
Witamina B7 wzmacnia układ odpornościowy, zapewnia witalność, co w efekcie poprawia nasze samopoczucie. Witamina świetnie działa na układ krwionośny oraz reguluje budowę kości (zmniejszenie bólu). Ma także właściwości odżywcze dla paznokci i włosów.
Produkty bogate w witaminę:
- wątróbka
- jajka
- orzechy
- migdały
- produkty zbożowe (min. otręby z owsa, pieczywo
pełnoziarniste,
pszenne produkty)
- grzyby
- sardynki
- ryż naturalny
- szpinak, pomidory, marchew
Poprawia refleks i szybkość myślenia. Wspomaga pamięć i koncentrację. Dzięki witaminie B8 wątroba działa lepiej gdyż nie odkłada się w niej tłuszcz. Przeciwdziała zaparciom. Działa na prawidłową produkcję spermy u mężczyzn i zapobiega łysieniu.
Produkty bogate w witaminę:
- wątróbka
- mleko
- jajka
- produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, otręby)
- fasola, groch
- pomidory
Witamina B9 jest bardzo ważna dla prawidłowego rozwoju noworodków, jak i dziecka rozwijającego się w łonie matki, jej niedobór może spowodować uszkodzenie układu nerwowego. Witamina chroni organizm przed nowotworami oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie żołądka, wątroby i jelit, pobudza procesy krwiotwórcze. Wpływa również pozytywnie na system nerwowy i mózg oraz reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek.
Produkty bogate w witaminę:
- drożdże
- produkty pełnoziarniste (pieczywo pełnoziarniste, musli,
otręby)
- wątroba
- otręby
- szpinak, brukselka, bób, kalafior, brokuły, sałata, nasiona
strączkowe
- jajka
- produkty mleczne fermentowane (jogurt, kefir, mleko
ukwaszone,
produkty mleczne nowej generacji tzw. biojogurty)
- sery
- pomarańcze, melony, morele, dynia, awokado