Naturomania

 

 

BŁONNIK

 

Błonnik jest bardzo ważny dla przewodu pokarmowego. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglycerydów, reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki niemu obniża się stężenie glukozy we krwi, w związku z czym obniża się zapotrzebowanie na insulinę. Błonnik zmniejsza uczucie głodu poprzez to, że pęcznieje w żołądku. Jedząc go czujemy się syci mimo zjedzeniu małej ilości kalorii. Dlatego powszechnie wiadomo, że dieta odchudzająca musi być bogata w błonnik.

 

Błonnik jest bardzo korzystny dla jelit, reguluje rytm wypróżnień,usuwa zaparcia, przyczynia się do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych oraz do prewencji nowotworów przewodu pokarmowego.

 

 

Produkty bogate w błonnik:

- warzywa strączkowe

- nasiona roślin strączkowych

- owoce (przede wszystkim truskawki, maliny, jeżyny)

- produkty zbożowe (otręby zbożowe, kasze, naturalne

płatki zbożowe, musli, ryż niełuskany, pieczywo razowe i

żytnie)

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl