Naturomania

   

 Witaminy z grupy B pomagają organizmowi w przemianie węglowodanów na glukozę, która wykorzystywana jest do produkcji energii. Witamina B działa również na stres, potocznie nazywana jest "antystresową" witaminą :)



Witamina B1 (tiamina)

Witamina B2 (ryboflawina)

Witamina B3 (witamina PP, niacyna)

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

Witamina B6

Witamina B7 (witamina H, biotyna)

Witamina B8

Witamina B9 ( kwas foliowy, folacyna)

Witamina B12



 

 

WITAMINA B1 (tiamina)

 


Znacznie poprawia koncentrację i zmniejsza zaburzenia układu nerwowego. Wzmacnia serce i stawy oraz mięśnie. Poprawia apetyt.

 

 

Produkty bogate w witaminę:

- ziemniaki,

- wątroba,

- nerki,

- drożdże piwne,

- orzechy brazylijskie,

- nasiona dyni, słonecznika i sezamu,

- kiełki pszenicy,

- fasola (suche nasiona),

- groch (suche nasiona),

- brunatny ryż


 

 

 

 

 

WITAMINA B2 (ryboflawina)

 


Jeśli masz zajady, łojotok skóry, pękające wargi, albo stany zapalne języka, sprawdź czy brakuje ci witaminy B2. Niedostateczna ilość tej witaminy w organizmie oddziałuje również na wzrok. Przy niedoborze pojawia się uczucie "piasku" pod powiekami, pieczenie oraz łzawienie.

 

 

Produkty bogate w witaminę:

- podroby

- jaja (zwłaszcza żółtko)

- chude mięso

- sery

- mleko

- orzechy i nasiona

- kasza jaglana

- suszone owoce

 

 

 

 

 

WITAMINA B3 (witamina PP, niacyna)

 


Niedobór witaminy skutkuje spowolnieniem metabolizmu co skutkuje, między innymi, obniżeniem tolerancji na zimno. Duże braki niacyny w organizmie powodują pelagrę, aczkolwiek w obecnych czasach jest to rzadka choroba. Ryzyko jej rozwoju dotyczy przede wszystkim alkoholików i ludzi z ciężki mi zaburzeniami trawienia i wchłaniania. Do pierwszych niedoborów witaminy PP należy zmęczenie, drażliwość, niestrawność i nieprzyjemny zapach z ust.

 

 

Produkty bogate w witaminę:

- mięso (wołowina, wątróbka, mięso z kurczaka)

- ryby (tuńczyk, łosoś)

- pełnoziarniste zboża

- pieczywo z pełnoziarnistej (razowej) mąki

- daktyle, figi

- brzoskwinie, awokado

- pomidory

- świeże grzyby

- migdały, orzechy arachidowe

- kasza gryczana, otręby

 

 

 

 

 

WITAMINA B5 (kwas pantotenowy)

 


Jest to mniej znana witamina, ale jakże ważna dla systemu immunologicznego. Przy niedoborze witaminy nasz organizm jest bardziej podatny na zakażenia, infekcje górnych dróg oddechowych, a nasze rany źle się goją. Ponad to, o zbyt małej ilości witaminy w organizmie może świadczyć siwienie włosów oraz ich wypadanie, zmęczenie, osłabienie, bóle głowy i brzucha, omdlenia, nudności oraz wymioty, osłabienie łaknienia, zaburzenia trawienia, skurcze ramion oraz nóg, osłabiona koncentracja, nadmierna drażliwość, depresja, problemy z koordynacją ruchów. Jeśli chcemy wspomóc nasze stawy i układ sercowo-naczyniowy wzbogacamy dietę o produkty bogate w witaminę.

 

 

Produkty bogate w witaminę:

- suszone owoce

- drożdże

- chleb pełnoziarnisty

- otręby, płatki owsiane

- wątróbka

- jaja (żółtko)

- mleko

- ziemniaki

- kapusta, marchew, szpinak

 

 

 

 

 

WITAMINA B6

 


Witamina B6 pomaga na niedokrwistość i choroby skórne. Osoby cierpiące na zaburzenia przedmenstrualne, ze zmianami nastroju oraz wzdęciami brzusznymi również powinny wzbogacić dietę o witaminę. Ponad to, objawy takie jak bezsenność, apatia, depresja, nadwrażliwość, napady drgawek, zmęczenie, nudności, odruchy wymiotne, wzrost podatności na infekcje, mogą świadczyć o niedoborze witaminy B6. Witamina wspomaga również działanie naszego serca oraz zmniejsza ryzyko pojawienia zmian nowotworowych.

 

 

Produkty bogate w witaminę:

- drożdże

- zboża (kiełki pszenicy)

- otręby, płatki kukurydziane i owsiane, pieczywo

pełnoziarniste

- soczewica, ciecierzyca, kasza gryczana

- warzywa strączkowe

- wątróbka

- drób

- ryby (śledź, sardynka, tuńczyk,flądra)

- jajka

- mleko

- szpinak, pomidory

- banany, awokado

- orzechy laskowe i włoskie

 

 

 

 

 

WITAMINA B7 (witamina H, biotyna)

 


Witamina B7 wzmacnia układ odpornościowy, zapewnia witalność, co w efekcie poprawia nasze samopoczucie. Witamina świetnie działa na układ krwionośny oraz reguluje budowę kości (zmniejszenie bólu). Ma także właściwości odżywcze dla paznokci i włosów.

 

 

Produkty bogate w witaminę:

- wątróbka

- jajka

- orzechy

- migdały

- produkty zbożowe (min. otręby z owsa, pieczywo

pełnoziarniste,

  pszenne produkty)

- grzyby

- sardynki

- ryż naturalny

- szpinak, pomidory, marchew

 

 

 

 

WITAMINA B8

 

 

Poprawia refleks i szybkość myślenia. Wspomaga pamięć i koncentrację. Dzięki witaminie B8 wątroba działa lepiej gdyż nie odkłada się w niej tłuszcz. Przeciwdziała zaparciom. Działa na prawidłową produkcję spermy u mężczyzn i zapobiega łysieniu.

 

 

Produkty bogate w witaminę:

- wątróbka

- mleko

- jajka

- produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, otręby)

- fasola, groch

- pomidory

 

 

 

 

 

WITAMINA B9 (kwas foliowy, folacyna)

 


Witamina B9 jest bardzo ważna dla prawidłowego rozwoju noworodków, jak i dziecka rozwijającego się w łonie matki, jej niedobór może spowodować uszkodzenie układu nerwowego. Witamina chroni organizm przed nowotworami oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie żołądka, wątroby i jelit, pobudza procesy krwiotwórcze. Wpływa również pozytywnie na system nerwowy i mózg oraz reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek.

 

 

Produkty bogate w witaminę:

- drożdże

- produkty pełnoziarniste (pieczywo pełnoziarniste, musli,

otręby)

- wątroba

- otręby

- szpinak, brukselka, bób, kalafior, brokuły, sałata, nasiona

strączkowe

- jajka

- produkty mleczne fermentowane (jogurt, kefir, mleko

ukwaszone,

produkty mleczne nowej generacji tzw. biojogurty)

- sery

- pomarańcze, melony, morele, dynia, awokado

 

 

 

 

 

 

WITAMINA B12

 


Witamina B12 zapobiega niedokrwistości. Zapewnia ochronę układu nerwowego oraz wysoką odporność psychiczną. Obniża poziom cholesterolu we krwi oraz dba o nasze serce. Ponad to zapewnia prawidłowy apetyt u dzieci oraz właściwy rozwój psychiczno-fizyczny.

 

 

 

Produkty bogate w witaminę:

- wątroba

- jajka

- przetwory mleczne

- owoce morza (kraby, ostrygi, mięczaki jadalne)

- ryby (szczupak, łosoś, pstrąg, makrela, śledzie)

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl