Naturomania

 

 

 

BROM

 

Brom jest bezpośrednio związany ze zmniejszeniem utraty wapnia przez kobiety w okresie pomenopauzalnym. Brom chroni również przed osteoporozą. Trzeba uważać z jego aplikacją ponieważ, nadmierne spożycie BVO może skutkować wzrostem poziomu bromu w organizmie, co z kolei zwiększa ryzyko zaburzeń układu nerwowego, kłopotów z tarczycą oraz innych problemów zdrowotnych (np. utraty pamięci). Najlepiej stosować go pod postacią kąpieli w solach mineralnych bogatych w ten pierwiastek. Dzięki temu wzmocnimy organizm, poprawimy przemianę materii i wyregulujemy pracę układu nerwowego.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- orzeszki ziemne

- miód

- wino

- krewetki

- rodzynki

 



 

 

CHROM

 

Chrom reguluje poziom cholesterolu poprzez nasilenie efektu działania insuliny, wpływa również na metabolizm węglowodanów, białka i tłuszczów. Warto zaopatrzyć organizm w produkty bogate w chrom gdyż zmniejsza on ryzyko miażdżycy i zawału serca, zapobiega zapaleniu naczyń oraz opóźnia procesy starzenia.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- małże, ostrygi, krewetki

- orzechy brazylijskie, laskowe, daktyle

- gruszki

- pomidory, brokuły, kukurydza, grzyby

- mąka razowa, jęczmień

- wołowina

- żółtko jaj

- śledzie

 

 

 

 

 

CYNK

 

Cynk jest niezbędny do wzrostu, rozwoju i regeneracji tkanek jak i do zachowania odporności organizmu. Wpływa na prawidłowy rozwój płodu oraz na zwiększenie produkcji plemników. Cynk działa też leczniczo na żylaki, owrzodzenie, trądzik, reumatyzm.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- białko zwierzęce (mięso, ryby, owoce morza, jajka,

przetwory mleczne)

- warzywa strączkowe

- marchew

- brukselka

- szpinak

- drożdże piwne

 



 

 

 

 

 

FLUOR

 

Fluor bierze udział w prawidłowej mineralizacji kości i zębów. Jest bardzo ważny w budowie kości i zębów, zwiększa odporność szkliwa i masę kości. Niedobór fluoru jest tak samo szkodliwy jak jego nadmiar. Dlatego nie należy stosować suplementacji, gdyż jest obarczona wysokim ryzykiem działań niepożądanych. Najlepiej spożywać go w postaci naturalnej w pokarmach.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- woda pitna

- herbata

- ryby morskie (spożywane wraz z ośćmi np.: sardynki)

 

 

 

 

 

JOD

 

Jod ma zastosowanie w leczeniu tarczycy, wspomaga wytwarzanie hormonów tarczycy. Chroni przed skutkami działania materiałów radioaktywnych. Utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu. Co ciekawe jod wpływa na zadowolenie z życia i witalność. Jest potrzeby dla zachowania zdrowych włosów, paznokci i skóry.

Nad morzem powietrze jest bardzo bogate w jod. Jeśli mieszkamy daleko od morza warto odwiedzać tężnie, np. w Inowrocławiu, Ciechocinku, Rabce-Zdrój, Grudziądzu czy Gołdapi. Niektóre groty solne też posiadają tężnie.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- czosnek

- żeń-szeń

- aloes

- żywokost

- glony

 

 

JOD

 

Jod ma zastosowanie w leczeniu tarczycy, wspomaga wytwarzanie hormonów tarczycy. Chroni przed skutkami działania materiałów radioaktywnych. Utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu. Co ciekawe jod wpływa na zadowolenie z życia i witalność. Jest potrzeby dla zachowania zdrowych włosów, paznokci i skóry.

Nad morzem powietrze jest bardzo bogate w jod. Jeśli mieszkamy daleko od morza warto odwiedzać tężnie, np. w Inowrocławiu, Ciechocinku, Rabce-Zdrój, Grudziądzu czy Gołdapi. Niektóre groty solne też posiadają tężnie.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- ryby morskie, owoce morza

- wodorosty, krasnorosty

- wino białe i czerwone

- sól jodowana

 

 

 

 

 

KOBALT

 

Kobalt jest to składnik witaminy B12. Wspomaga produkcję czerwonych ciałek krwi oraz prawidłowe tworzenie się innych komórek. Dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Kobalt zapobiega anemii złośliwej. Przy stosowaniu naturalnych źródeł pierwiastka bardzo ciężko jest go przedawkować.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- mleko

- wątroba, nerki

- mięso

- warzywa zielone (szpinak, sałata, kapusta)

- ziarna zbóż

- nasiona rośliln strączkowych

- buraki

- ostrygi i mieczaki

 

 

 

 

 

KRZEM

 

Wzmacnia paznokcie i włosy. Ponad to ułatwia tworzenie białek kolagenu i elastyny, dzięki którym tkanka łączna jest kurczliwa i elastyczna, ma to bardzo duży wpływ na nasze kości (tworzenie struktur kostnych) i więzadła. Niedobór krzemu prowadzi między innymi do osteomalacji (rozmiękania kości), osteoporozy, paradontozy, artrozy. Niedobór krzemu wiąże się też z dysbakteriozą, problemami naczyniowymi i rozwojem miażdżycy.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- warzywa (sałaty, pasternak, seler, ogórek, marchew)

- wody mineralne (woda krzemowa)

- skrzyp polny

- lucerna

- gryka, proso (kasza jaglana, gryczana)

- owies, brązowy ryż

- zielone części mniszka

- truskawki, morele, pektyny z jabłka

 

 

 

 

 

LIT

 

Lit jest pierwiastekiem stabilizującym nastrój. Stosuje sie go przede wszystkim w zapobieganiu chorobie afektywnej dwubiegunowej. Ponad to Lit zapobiega sklerozie i chorobom serca. Minerał działa również pobudzająco na szpik kostny.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- przede wszystkim wody lecznicze (Zuber, Franciszek,

Piwniczanka)

- rośliny różowate, goździkowate, jaskrowate, psiankowate

- ryby

- ziemniaki

- pomidory

- maliny, gruszki

 

 

 

 

 

MANGAN

 

Mangan jest ważnym minerałem dla naszych kości, jest jednym z ich składników. Zapobiega osteoporozie i chroni przed zapaleniem stawów. Mangan chroni organizm przed wolnymi rodnikami, dobrze wpływa na skórę oraz na funkcjonowanie naszego mózgu. Jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Skuteczny w leczeniu schizofrenii. Warto wspomnieć, że mangan odgrywa też ważną rolę w procesach rozrodczych. Bierze udział w procesie rozwoju słuchu (I trymestr ciąży) i rozwoju organów wewnętrznych.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- pełnoziarniste produkty zbożowe (z pełnego przemiału)

- zielone warzywa (np. groszek, szpinak)

- fasola

- buraki

- orzechy

- herbata

- czekolada

 

 

 

 

 

MIEDŹ

 

Miedź zwiększa odporność organizmu i chroni przed wolnymi rodnikami. Hamuje wzrost bakterii i niszczy je. Miedź niezbędna jest do tworzenia melaniny. Melanina to pigment, który decyduje o kolorze skóry i włosów. Uczestniczy w syntezie ponad 15 białek, w tym kolagenu i elastyny, które opóźniają procesy starzenia. Miedź jest niezbędna do wykorzystania rezerw żelaza w syntezie hemoglobiny. Razem z żelazem uczestniczy w transportowaniu tlenu do każdej komórki. Od ilości miedzi zależy praca naszego mózgu. Miedź zapobiega chorobom serca i układu krążenia.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- zarodki i otręby pszenne

- płatki owsiane

- nasiona słonecznika, nasiona roślin  strączkowych

- orzechy

- kakao

- warzywa liściaste

-wątroba

 

 

 

 

 

MOLIBDEN

 

Molibden jest konieczny do właściwego wzrostu i rozwoju. Pierwiastek ten pozwala na lepsze przyswajanie takich substancji jak cukry, tłuszcze oraz żelazo. Molibden jest bardzo ważny dla naszych zębów, gdyż zapobiega ich próchnicy.
Zawartość molibdenu w produktach jest bardzo zróżnicowana w różnych regionach. To, jak bardzo produkty są bogate w minerał, zależy od zawartości molibdenu w danej glebie.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- gryka, jęczmień, owies, produkty z pełnoziarnistej mąki

- wątroba, podroby

- chude mięso

- rośliny i nasiona roślin strączkowych

- zielonolistne warzywa

- orzechy

- twarda woda w wodociągach publicznych

 

 

 

 

 

SELEN

 

Selen wzmacnia układ odpornościowy. Jest również niezbędnym składnikiem do prawidłowej syntezy, aktywacji i metabolizmu hormonów tarczycowych. Odgrywa pozytywną rolę w zapobieganiu chorobom zapalnym, sercowo-naczyniowym i neurologicznym. Przyspiesza pozbywanie się z organizmu pierwiastków toksycznych.

 

 

Produkty bogate w minerał:

- produkty zbożowe

- warzywa strączkowe

- jajka

- ryby morskie (łosoś świeży i wędzony)

- nieoczyszczona sól morska i kopalnia

- czekolada

 

 

 

 

 

ŻELAZO

 

Żelaz pomaga utrzymać prawidłowy stan krwi i zapobiega niedokrwistości. Wspomaga również wątrobę i odporność organizmu.
Pamiętajmy, że nadmiar żelaza jest szkodliwy, więc jeśli przyjmujemy suplementy to tylko pod kontrolą lekarza.

 

 

Produkty bogate w minerał:

 

ŻELAZO HEMOWE

-czerwone mięso

- wątroba

- ryby

-owoce morza (ostrygi, mięczaki, przegrzebki)

- drób (czerwone mięso indycze)

- żółtka jajek



ŻELAZO NIEHEMOWE (trudniej przyswajalne dla

człowieka)

- warzywa o ciemnozielonych liściach (szpinak, natka

pietruszki, por, kapusta, botwinka)

- warzywa strączkowe (soczewica, groch)

- suszone owoce (rodzynki, morele)

- pełnoziarniste zboża

- orzechy

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl